Erfgoeddag

Terug naar overzicht

Erfgoeddag

Erfgoeddag

Erfgoeddag is een jaarlijks cultureel evenement dat georganiseerd wordt door FARO, Vlaamse Steunpunt voor Cultureel Erfgoed vzw op de eerste zondag na de paasvakantie. Deze dag richt zich op het immaterieel cultureel erfgoed: verhalen, feesten en tradities die wij van onze voorouders overgeleverd kregen.

De Sint-Paulusgemeenschap is al verschillende jaren enthousiaste deelnemer aan de Erfgoeddag. De Sint-Paulusvrienden vzw zorgt voor de invulling van de jaarlijkse edities.

Enkele hoogtepunten van de laatste jaren:

Erfgoeddag 2011 Thema: ARMOEDE

Het schilderij van Frans Francken De zeven werken van Barmhartigheid vormt de blikvanger van een tentoonstelling. Het is op één na het grootste schilderij in de kerk. Ook een afbeelding van het gelijknamig schilderij van Franken uit de Sint-Joriskerk wordt getoond. Daarnaast geeft de inhoud van enkele tentoonstellingskasten een beeld van het begrip Armoede in deze parochie.

Erfgoeddag 2012 Thema: HELDEN

We kiezen ervoor om de laatste prior, Jozef Peltiers o.p. van het Sint-Paulusklooster centraal te stellen. Volgens sommigen is de prior een collaborateur, voor anderen de redder van onze prachtige kerk. We stellen een kleine tentoonstelling samen en vertellen de bezoekers over deze bijzondere dominicaan.

Erfgoeddag 2013 Thema: STOP DE TIJD

In primeur worden filmfragmenten getoond uit het begin van de 20ste eeuw. De beelden stoppen even de tijd en voeren de toeschouwer mee naar grote vieringen in en rond de Sint-Pauluskerk: een hoogmis uit de tijd van toen, de processie door de straten, de optocht voor de gesneuvelden na de oorlog, het onthaal van de bevrijders.

Erfgoeddag 2014 Thema: GRENZELOOS

Dit jaar kiezen we voor de apostel Paulus. Met de handleiding over Paulus van pastoor Paul Scheelen stippelen we een klein parcours in de kerk uit. Op een infobord worden de reizen van deze apostel getoond.

Erfgoeddag 2015 Thema: ERVEN

De Sint-Pauluskerk erft van de Sint-Walburgakerk aan het Steen een heleboel mooie zaken en de nieuwe parochiekerk van het Schipperskwartier. Ook de Sint-Antoniuskerk erfde een aantal zaken uit de Sint-Walburgakerk, zoals het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Goed Succes. Dat beeld, samen met ons zilverwerk, schilderijen en boeken van Sint-Walburga, worden getooond in de schatkamer.

Erfgoeddag 2016 Thema: RITUELEN

Het thema Rituelen is de aanleiding voor het Broederschap van de Heilige Rozenkrans en de Sint-Paulusvrienden om samen een tentoonstelling rond de processie en het Mariabeeld op te bouwen. Ze gaat door in de pandgang, de kerkmeesterkamers en de sacristie. In de sacristie zijn een aantal oude koorkappen met mariale devotie opgesteld, elders . Op twee worden oude filmpjes en foto’s op groot scherm getoond.

Erfgoeddag 2017 Thema: ZORG

Met dank aan het kapittel van de kathedraal en vicaris Bruno Aerts mogen we het zwartzusterklooster uitzonderlijk openstellen voor het publiek. De zwartzusters waren actief in de palliatieve zorg lang voor die gemeengoed was. Het zwartzusterklooster is gedurende vele eeuwen buur van de dominicanen.

Erfgoeddag 2018 Thema: STEM OP KUNST

In het verkiezingsjaar 2018 wordt door FARO het thema Stem op Kunst gekozen, een gelegenheid om Erfgoeddag als MKA vzw te organiseren. Elke kerk van de Monumentale Kerken Antwerpen (MKA) (Sint-Jacob, Sint-Andries, Sint-Carolus Borromeus, de kathedraal en Sint-Paulus) plaatst drie kunstschatten centraal. In Sint-Paulus kiezen we voor: Het Dispuut (schilderij van Rubens), de pilaartroon van het Onze-Lieve-Vrouwebeeld (beeldhouwwerk van Kerrickx) en de Processieschoot van Maria (zilverwerk van Haan).

Erfgoeddag 2019 Thema: HOE MAAKT U HET?

In 2019 hebben we het kunstenaarsduo Kristo&Kristo te gast met “Het plezier van het doen ontstaan”. In de zomer van 1911 start overgrootvader Kristo een initiatief ter ondersteuning der kunsten. Kristo’s achterkleinzoon Bruno en geliefde Ramona brengen het initiatief weer tot leven in hun tentoonstelling: Kristo, 107 Jaar Ondersteuning der Kunsten.

Humor en absurditeit kenmerken hun idee van wat had kunnen zijn.

Erfgoeddag 2020 Thema: DE NACHT

Op zaterdag 25 april en zondag 26 april 2020 viert Erfgoeddag zijn 20ste verjaardag. Speciaal voor deze feesteditie is het thema ‘De Nacht’, want de nacht betovert en staat synoniem voor verbeelding.

Zoals altijd zitten we boordevol plannen, maar corona gooit roet in het eten.  Toch vindt Sint-Paulus een alternatief met mooie, korte digitale documentaires. Het spannende verhaal over pater Temmerman, hoe Anna de Torres in de Sint-Pauluskerk belandt enz worden verspreid via Facebook, Instagram en YouTube en worden veel bekeken.

Erfgoeddag 2021 Thema: DE NACHT 2

Het thema wordt dit jaar hernomen door Herita, maar we moesten door corona nog een keer overschakelen op digitale communicatie. Drie Sint-Paulusvrienden, Hanni, Leo en Roger, brengen spannende verhalen uit onze kerk: over de biechtstoel van Kerricx, Rosa van Lima en de duivelslegende op de pilaartroon. Met bijna 4.000 kijkers breken zij onze records op onze sociale media.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven