De symboliek volgt later wel

Zeepbellen en daglelies

gepost op: 8 augustus 2023

Paulientje de bellenblazer is het figuurtje dat tijdens de zomervakantie jonge schattenzoekers op weg helpt naar de schatkist in Sint-Paulus. Het project ‘Schatten van Vlieg’ laat kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met het Vlaamse en Brusselse kunstpatrimonium.

Paulientje is gebaseerd op twee 17de-eeuwse bellenblazers, die afgebeeld staan op de lambrisering aan de noordelijke muur van onze kerk, net onder de schilderijenreeks van de 15 mysteriën. De zeepbellen zweven omhoog tot ze bijna de vogels raken en zelfs de wolken bovenaan.

De eerste daglelie van het jaar, die ik deze ochtend in de tuin zag pronken, deed me denken aan de symboliek van die zeepbellen in Sint-Paulus. Net zoals de daglelies benadrukken ze de vergankelijkheid van het leven. Als je ze ziet in volle schoonheid, kleurrijk, stralend en sterk, dan lijkt het of ze altijd zullen blijven bestaan. Net zoals ons leven, tot de bel plots barst of de bloem gedurende de nacht verwelkt.

We laten de jonge schattenzoekers tellen hoeveel zeepbellen de twee blazers produceren. De vakantie is gemaakt voor zomers plezier, met houten zeepbellen die wel voor eeuwig lijken te bestaan. Laat de kinderen maar plezier maken, de symboliek volgt later wel.

Breaking News

De restauratie komt er aan

gepost op: 17 oktober 2024

In zijn zitting van 4 oktober jl. keurde het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Antwerpen de gunning goed voor de werken “Sint-Pauluskerk – actualisatie restauratie exterieur en stabiliteit” aan de firma Monument…

Lees meer

Zondag 20 oktober, 15u, 't Schooltje

Pianorecital met Edoardo Torbianelli

gepost op: 15 oktober 2024

Tornianelli (°1970) opent het nieuwe pianoseizoen van het Emmanuel Durlet-Fonds. Edoardo en mevrouw Durlet kennen elkaar sinds 1993, wanneer hij in het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen de “Prijs van de Belgische Muziekpers” behaalde en in…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven