zwaargewichten

Twee vrienden

gepost op: 12 december 2023

Twee dominicaanse zwaargewichten op deze prent. De man met de mijter is Albertus Magnus (ca.1200-1280), Duits filosoof en docent, bisschop van Regensburg en de dominicaan die de eerste Sint-Pauluskerk inwijdde in 1276. Later zal hij de paus vragen om weer docent te mogen worden, wat hem werd toegestaan.

Naast hem staat Thomas van Aquino (1225-1274). Hij schreef de Summa Theologica, een driedelig werk, één van de belangrijkste werken bij theologische studie. Paus Leo XIII zal in 1879 het ‘thomisme’ sterk aanbevelen aan de theologiestudenten. Zowel Albertus als Thomas werden later heilig verklaard.

Wat er in de banderole staat op de gravure is gissen. Thomas heeft een ganzenveer en een inktpot vast, tussen hen staat een groot boek, een boekdeel van de Summa Theologica. Twee dikke vrienden: of Albertus zwaarlijvig was, staat nergens beschreven maar van Thomas weten we dat hij twee koorbanken nodig had om op te zitten , een scheidingswand tussen twee koorbanken werd hiervoor weggenomen.

OMD 2024 - gratis van 12u tot 17u

Kom, we zijn weg

gepost op: 05 september 2024

Tijdens Open Monumentendag brengen we het Heilig Land naar Sint-Paulus. ‘En route’ is het thema op zondag 8 september, komt u mee? Een bedevaart naar het Heilig Land was voor vele christenen een levensdoel, vergelijk…

Lees meer

'honderd jaar oud'

Observatoriumvalk

gepost op: 29 augustus 2024

De foto doet denken aan oude prenten, die met een voorhistorische projector op een scherm of een wand werden geschenen. Het is een foto van gisteren, het lijkt tegelijk een beeld van honderd jaar oud….

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven