in Oosterweel en in Reet

Selfsupporting

gepost op: 11 juli 2024

Op het kloosterdomein van de Antwerpse dominicanen was er onvoldoende voedsel voor de tientallen broeders en hun gasten. Maar geen nood, in Oosterweel hadden de paters visrecht én in Reet beschikten ze over een 30-tal hectare landbouw- en bosgronden.

Daarop stonden twee gebouwen: de Predikherenhoeve en daarnaast een huis dat diende als verblijf voor de overste. Prior Peltiers schreef in een verslag van 1797: “Het klooster heeft zo potasie (groenten en fruit) ter waarde van 400 gulden s’ jaars”.

Een aantal broeders werkte in Reet samen met de plaatselijke bevolking op de gronden, de opbrengst ging naar het Antwerpse klooster. Daar waren grote kelders om de voorraden in onder te brengen.
We lezen in het necrologium van het klooster dat Franciscus van Hove, die in Reet werkte als knecht, op 18 maart 1680 van magister-generaal Antonius de Monroy toelating krijgt om het ordekleed te dragen. Zo werd hij broeder dominicaan. Tijdens de Franse bezetting werd het domein in Reet verkocht. De hoeves bestaan nog, maar ondergingen heel wat verbouwingen. De gronden werden verkaveld. Ter herinnering aan de dominicanen heet die woonwijk de Predikherenvelden.

aan offerblokken geen gebrel

Zwijgplicht

gepost op: 21 november 2024

In de Sint-Pauluskerk is er geen gebrek aan offerblokken. Je hebt keuze in overvloed waar je een milde gift wilt deponeren. De gleuven van enkele offerblokken zijn geblokkeerd, dus het is wel even zoeken. Zo…

Lees meer

Waar is Henri Leys?

gepost op: 14 november 2024

In galerie De Rossaert aan de Nosestraat loopt tot 5 januari een tentoonstelling over het werk van Henri De Braekeleer, waarbij een schilderij uit 1867 van onze calvarietuin. De Braekeleers oom, Henri Leys, zette vermoedelijk…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven