'een faes, festons en consolen’

Dominicus verhuisde in 1835

gepost op: 14 november 2023

Toen het doksaal, de jubee van de Sint-Pauluskerk in 1833 werd afgebroken, moest er een nieuwe plek of bestemming gevonden worden voor de kunstwerken aan die constructie. Dat lukte voor het ene werk al wat beter dan voor het andere.

Het duurde tot 1835 voor het schilderij van Dominicus in Soriano verplaatst werd naar de zuidelijke dwarsbeuk, waar het nu nog altijd wat ongelukkig tussen twee vensters hangt. Om het aan die kale muur toch wat meer volume te geven, kreeg beeldhouwer Peeters de opdracht om voor 200 frank ‘een faes, festons en consolen’ rond de lijst van het schilderij aan te brengen. Zo zien we het schilderij vandaag nog altijd met een neo-barokke bekroning en met te veel tegenlicht.

OMD 2024 - gratis van 12u tot 17u

Kom, we zijn weg

gepost op: 05 september 2024

Tijdens Open Monumentendag brengen we het Heilig Land naar Sint-Paulus. ‘En route’ is het thema op zondag 8 september, komt u mee? Een bedevaart naar het Heilig Land was voor vele christenen een levensdoel, vergelijk…

Lees meer

'honderd jaar oud'

Observatoriumvalk

gepost op: 29 augustus 2024

De foto doet denken aan oude prenten, die met een voorhistorische projector op een scherm of een wand werden geschenen. Het is een foto van gisteren, het lijkt tegelijk een beeld van honderd jaar oud….

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven