tanden trekken en aderlatingen

Dominicaans chirurgijn

gepost op: 26 december 2023

Pieter Génard, stadsarchivaris van Antwerpen, beschrijft in zijn boek Graf -en gedenkschriften, V, 1873, alle grafstenen die zich toen in Antwerpse kloosters en kerken bevonden. Voor Sint-Paulus komt hij aan 791 gedenkstenen.

We lezen dat op 24 juli 1614 de barbier en chirurgijn van het convent, Herman Schullenberch werd begraven. Baarden scheren, tanden trekken, aderlatingen uitvoeren was het werk van de barbier-chirurgijn.
Ruim 70 jaar voor het overlijden van Schullenberch publiceerde Andreas Vesalius, één van de grondleggers van de anatomie, zijn ‘De humani corporis fabrica libri septum’. Maar begin 17de eeuw stond de chirurgie nog in zijn kinderschoenen.

Dat de dominicanen van Antwerpen een eigen barbier-chirurgijn hadden, is best opmerkelijk. Herman Schullenberch werd begraven in de kerk. Het gebeurde meer dat leken die voor het klooster werkten, ook recht hadden op een begraafplaats in de kerk.

Breaking News

De restauratie komt er aan

gepost op: 17 oktober 2024

In zijn zitting van 4 oktober jl. keurde het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Antwerpen de gunning goed voor de werken “Sint-Pauluskerk – actualisatie restauratie exterieur en stabiliteit” aan de firma Monument…

Lees meer

Zondag 20 oktober, 15u, 't Schooltje

Pianorecital met Edoardo Torbianelli

gepost op: 15 oktober 2024

Tornianelli (°1970) opent het nieuwe pianoseizoen van het Emmanuel Durlet-Fonds. Edoardo en mevrouw Durlet kennen elkaar sinds 1993, wanneer hij in het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen de “Prijs van de Belgische Muziekpers” behaalde en in…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven