'een bisschop van goud!'

Eerherstel voor Reginald Cools

gepost op: 26 september 2024

In een vorige post berichtten wij u over de zaak Sint-Pauluskerk tegen bisdom Antwerpen, vanwege de ontvreemding en beschadiging van de kromstaf van het grafmonument van bisschop Michael Ophovius door bisschop Reginald Cools, in juni 1700.

Dat verhaal kreeg nog een staartje, zoals veel van onze kwispelende Facebookberichten. Op 12 juni 1700 arriveerde Cools in het predikbroederklooster naast de Sint-Pauluskerk. De hoogbejaarde, Antwerpenaar van geboorte, had een enorme populariteit opgebouwd in Roermond, zijn vorige bisschopszetel. De bescheiden weldoener wilde de volgende ochtend in alle stilte naar zijn nieuwe kathedraal wandelen. Zijn reputatie was hem echter vooruit gesneld en toen hij Sint-Paulus verliet, met de staf van Ophovius als steun, “wachtten hem voor de poort de gehele geestelijkheid, het stedelijk bestuur, vele aanzienlijke personen (bemerk het onderscheid met de twee vorige categorieën) en een ontelbare menigte Antwerpenaren.

Nu komt het: “In zijn hand droeg hij geen gouden, maar een houten kromstaf (nvdr: die van ons!). Allen waren getroffen door deze nederigheid en liefde tot de armoede. Vele omstaanders riepen luid: de kromstaf is van hout, maar de bisschop is van goud”! Cools was gedurende de resterende zes jaren van zijn leven de gouden bisschop die Antwerpen toen nodig had. De pastoor en de voorzitter van de Sint-Pauluskerk hebben besloten, na 224 jaar, de klacht tegen het bisdom Antwerpen te laten vallen. Michael Ophovius is het al lang gewoon zonder kromstaf en eigenlijk hebben we liever dat hij niet te veel rondloopt. Het is ’s nachts al eng genoeg in dat hoekje van de kerk.

Zondag 20 oktober, Antwerp Marathon

Hindernissenparcours

gepost op: 18 oktober 2024

De Antwerp Marathon maakt het ons komende zondag niet makkelijk, want de lopers starten al om 9u. Op kilometer 28 passeren ze de Sint-Paulusstraat. De snelle lopers komen wellicht al bij aanvang van de zondagsmis…

Lees meer

Breaking News

De restauratie komt er aan

gepost op: 17 oktober 2024

In zijn zitting van 4 oktober jl. keurde het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Antwerpen de gunning goed voor de werken “Sint-Pauluskerk – actualisatie restauratie exterieur en stabiliteit” aan de firma Monument…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven