met zijn kalende hoofd

Peeter Nefs

gepost op: 12 maart 2024

Het is niet zeker dat kunstschilder Pieter Neefs geboren is in 1570, maar het zal ergens in die tijd geweest zijn. Zijn vader was Aart Neefs, een koopman en herbergier in Antwerpen, die geruïneerd was na de doortocht van de Spaanse Furie in 1576.

Toen Pieter het interieur van de Sint-Pauluskerk schilderde in 1636 was hij een voor die tijd hoogbejaarde man van ongeveer 65 jaar oud. Dat kun je zien op het vermoedelijke zelfportret dat hij onder zijn discrete signatuur plaatste. Peeter Nefs, zo signeerde Pieter op een zuil van Sint-Paulus. Pieter staat op het punt om zijn hand in het wijwatervat te dopen. Je kunt de plek goed herkennen, want 388 jaar later hangt nog steeds een wijwatervat aan dezelfde zuil. Pieter houdt respectvol zijn hoed in zijn linkerhand en onthult zo zijn kalende hoofd, omkranst door witte haren en baard.
Als het een zelfportret van Pieter Neefs is op ons interieur, dan is het mogelijk dat de drie knielende figuren naaste familie van hem zijn. De dame in het midden zou zijn echtgenote Maria Louterbeens kunnen zijn en de jonge man zijn zoon Pieter II, die in de schildersporen van zijn vader zal treden. Vermoedelijk, als, mogelijk, waarschijnlijk… zalig toch, met je fantasie een wereld uit 1636 opnieuw samenstellen?

Breaking News

De restauratie komt er aan

gepost op: 17 oktober 2024

In zijn zitting van 4 oktober jl. keurde het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Antwerpen de gunning goed voor de werken “Sint-Pauluskerk – actualisatie restauratie exterieur en stabiliteit” aan de firma Monument…

Lees meer

Zondag 20 oktober, 15u, 't Schooltje

Pianorecital met Edoardo Torbianelli

gepost op: 15 oktober 2024

Tornianelli (°1970) opent het nieuwe pianoseizoen van het Emmanuel Durlet-Fonds. Edoardo en mevrouw Durlet kennen elkaar sinds 1993, wanneer hij in het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen de “Prijs van de Belgische Muziekpers” behaalde en in…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven