Muziek Parochie & Liturgie 24 november 2024 | 10:30

Orkestmis voor Sint-Cecilia (Christus Koning)

Eucharistieviering in de Sint-Pauluskerk, voorgegaan door Francis Akkara o.p., muzikaal verzorgd door verschillende Vlaamse koren en koninklijke fanfare ‘De Trouwe Vrienden’ o.l.v. Jeroen Keymeulen en titularis-organist Bart Rodyns.

Elk jaar tijdens de viering van Sint-Cecilia zetten we de koren in ‘the spotlight’. Koren en misvieringen, ze zijn bijna onlosmakelijk verbonden. Dat moet Franz Schubert (1797 – 1828) ook gedacht hebben toen hij in 1827 de ‘Deutsche Messe, D 872′ schreef.

Deze mis, gepubliceerd in Wenen als Gesänge zur Feier des heiligen Opfers der Messe, is een hymnecyclus van acht niet-liturgische Duitse gedichten van Johann Philipp Neuman (1774 – 1849), op muziek gezet door Schubert. Een negende hymne is een vertaling van het Onze Vader. Het geheel duurt zo’n 35 minuten en wordt daarom vaak als een concertwerk uitgevoerd.
Neumann, een natuurkundige, bibliothecaris en dichter uit Trebitsch in Moravië (Tsjechië), die in 1815 benoemd werd tot hoogleraar aan het Polytechnisch Instituut in Wenen (nu de Technische Universiteit van Wenen), wilde als liberaal geestelijke vooral eenvoudige muziek schrijven om “een zo breed mogelijke gemeenschap” aan te spreken.

Deel deze activiteit

Facebook Twitter

Praktische info

Date:

24 november 2024 | 10:30