als 'knoop' in een kelk

Merkwaardige ruil

gepost op: 26 september 2023

In 1943 laat pastoor Louis Van Bostraeten een kelk maken voor zijn ouders Petrus Van Bostraeten en Catharina De Vos. En geloof het of niet: hij liet de goudsmid als ‘knoop’ een zilveren Paulusbeeldje uit de 17de eeuw gebruiken, afkomstig van een altaarkruis. Dat altaarkruis gemaakt van ebbenhout, schildpad, buxus en perelaar bevindt zich vandaag nog steeds in de sacristie.

Het Paulusbeeldje stond in een nis van dat kruis met onderaan een afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw die een paternoster aan de heilige Dominicus geeft. In die nis werd het originele beeldje vervangen door een kopie. Waarom de pastoor het authentieke beeldje als onderdeel van de ‘familiekelk’ wou is niet duidelijk. Hij had toch de kopie kunnen gebruiken en het origineel laten waar het was? Hoe dan ook: de kelk kan u nog altijd bewonderen in onze schatkamer.

OMD 2024 - gratis van 12u tot 17u

Kom, we zijn weg

gepost op: 05 september 2024

Tijdens Open Monumentendag brengen we het Heilig Land naar Sint-Paulus. ‘En route’ is het thema op zondag 8 september, komt u mee? Een bedevaart naar het Heilig Land was voor vele christenen een levensdoel, vergelijk…

Lees meer

'honderd jaar oud'

Observatoriumvalk

gepost op: 29 augustus 2024

De foto doet denken aan oude prenten, die met een voorhistorische projector op een scherm of een wand werden geschenen. Het is een foto van gisteren, het lijkt tegelijk een beeld van honderd jaar oud….

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven